Община Криводол обяви частично бедствено положение за втори път в рамките на

...
Община Криводол обяви частично бедствено положение за втори път в рамките на
Коментари Харесай

Община Криводол отново обяви частично бедствено положение

Община Криводол разгласи отчасти бедствено положение за втори път в рамките на 10 дни заради наводнения, породени от мощни дъждове. Селата Галатин и Ракево са най-засегнатите, като над 15 къщи са наводнени в Галатин.

Кметът Христо Доков акцентира значимостта на предварителни превантивни ограничения и изрази отчаяние, че планът за предотвратяване от наводнения не получи финансиране.

" Рекичката, за която от две години сме подали план към комисията за бедствия, още веднъж излезе. Сега хората упрекват Общината, само че ние нямаме виновност, тъй като сме подготвили план, дали сме мнение, на комисия е минал, само че няма финансиране ", обясни Христо Доков.

В момента се организират действия за възобновяване на засегнатите региони, в това число източване на водата и разчистване на уличните диги.

Органите и общината се надяват, че обстановката ще се възстановява скоро. Подобни случаи акцентират нуждата от дейно обмисляне и финансиране на планове за предварителна защита на наводненията.

По време на нощта са били получени над 46 сигнала за катастрофи, свързани с интензивния метеорологичен режим в София-град, Враца и Монтана. Сигналите се отнасят най-вече до наводнени изби и приземни етажи на къщи, както и паднали дървета и клони. Няма информация за застрашени или потърпевши хора, а обстановката сега се възстановява. Голяма част от сигналите са били отпаднали заради оттичането на водата.

В област Монтана оперативният център на Регионалната дирекция по гражданска отбрана и избавяне в Монтана е получил 25 сигнала вследствие на мощния дъжд. Спасителен екип с моторна лодка е евакуирал 7 души от овцеферма в квартал Кошарник. Извършени са 5 отводнявания и е преместено едно паднало дърво.

В София-град са получени 11 сигнала за отводняване и паднали дървета. За справяне със обстановката са задействани 5 противопожарни автомобила с 15 чиновници, като част от сигналите са били обработени от екипи на столичната община.

В област Враца до 6 часа сутринта при Регионалната дирекция по гражданска отбрана и избавяне във Враца са постъпили 10 сигнала, от които 8 са свързани с отводняване на изби и приземни етажи на къщи. На място са работили 3 противопожарни автомобила с 10 чиновници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР